Tikka masala

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-12

Jesteśmy w Anglii – kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala – tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.

Składniki

Marynata
  • 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 7½ cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki garam masala
  • oliwa
Sos
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 110 ml śmietany kremówki
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka garam masala
  • mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • sól morska
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
Dodatkowo
  • 1 limonka

Podobne artykuły