Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, radosnych chwil i oczywiście tradycyjnych potraw. W tym szczególnym okresie na naszych stołach królują jajka w różnych postaciach, symbolizujące odrodzenie i nowe życie. Dlatego dziś pragnę zaprezentować wyjątkowy przepis na tort w kształcie wielkanocnej pisanki, który z pewnością przyciągnie wzrok wszystkich zgromadzonych wokół świątecznego stołu.
Ten efektowny tort łączy w sobie kruche spody, delikatny krem na bazie mascarpone oraz słodkie dodatki w postaci konfitury brzoskwiniowej, czekoladowych jajeczek, drobnych słodyczy i bezy. Wszystkie te składniki tworzą harmonijną całość, która nie tylko zachwyci swoim wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Jeśli chcesz sprawić swoim bliskim niespodziankę i dodać wielkanocnemu menu nieco blasku, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i życzę udanego pieczenia!
Składniki
kruche spody:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 150 g masła
- 1 jajko (duże)
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
krem:
- 500 g mascarpone (zimnego )
- 250 ml zimnej kremówki
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
dodatkowo:
- konfitura brzoskwiniowa
- czekoladowe jajeczka
- drobne słodycze
- beziki