Podziel się przepisem:

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, radosnych chwil i oczywiście tradycyjnych potraw. W tym szczególnym okresie na naszych stołach królują jajka w różnych postaciach, symbolizujące odrodzenie i nowe życie. Dlatego dziś pragnę zaprezentować wyjątkowy przepis na tort w kształcie wielkanocnej pisanki, który z pewnością przyciągnie wzrok wszystkich zgromadzonych wokół świątecznego stołu.

Ten efektowny tort łączy w sobie kruche spody, delikatny krem na bazie mascarpone oraz słodkie dodatki w postaci konfitury brzoskwiniowej, czekoladowych jajeczek, drobnych słodyczy i bezy. Wszystkie te składniki tworzą harmonijną całość, która nie tylko zachwyci swoim wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Jeśli chcesz sprawić swoim bliskim niespodziankę i dodać wielkanocnemu menu nieco blasku, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!

Zapraszam do zapoznania się z przepisem i życzę udanego pieczenia!

Składniki

kruche spody:

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 150 g masła
  • 1 jajko (duże)
  • 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )

krem:

  • 500 g mascarpone (zimnego )
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )

dodatkowo:

  • konfitura brzoskwiniowa
  • czekoladowe jajeczka
  • drobne słodycze
  • beziki

Podobne przepisy: