Tortille z serkiem chrzanowym i łososiem podane z orzeźwiającym, pszenicznym witbierem

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-08-17

20150808_203741

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 200 gram wędzonego na zimno łososia w plastrach (2 opakowania)
- 1 opakowanie gotowych placków tortilli (4 sztuki)
- 2 serki chrzanowe, lub śmietankowe o smaku chrzanowym
- 1 opakowanie świeżej rukoli
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 długi, zielony ogórek
- sól
- piwo pszeniczne

1. Każdy placek tortilli smarujemy dokładnie serkiem chrzanowym, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.

2. Wszystkie składniki układamy tylko na jednej połowie placka. Połowę najlepiej wyznaczyć sobie podłużnym paskiem z ogórka (ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, po 1 części na każdą tortillę).

3. Następnie od ogórka w dół układamy plastry łososia, świeżą rukolę i kiełki. Całość posypujemy szczyptą soli i zawijamy.

4. Zwijanie rozpoczynamy od samego dołu tortilli tworząc ścisły rulon. Tak przygotowany placek odstawiamy sklejeniem do dołu i zabieramy się za kolejną tortillę.

5. Po przygotowaniu 4 rulonów kroimy je w poprzek na równe części.

Końcówki, które najczęściej rozpadają się podczas krojenia można zjeść od razu, uwaga: kto pierwszy, ten lepszy :)

6. Tak przygotowane tortille wybornie smakują podane od razu na stół, najlepiej w towarzystwie schłodzonego piwa pszenicznego.

Podobne artykuły