Dzisiaj mamy dla Was przepis wegański na placuszki bananowe z płatkami owsianymi. Oczywiście osoby, które nie stosują diety wegańskiej też mogą się na nie skusić bo są bardzo pyszne i pożywne. Świetnie sprawdzą się na śniadanie.
Weganie doskonale wiedzą z czym się wiąże ich dieta, ale dla osób, które jej nie znają mamy kilka słów wytłumaczenia. Weganizm to nie tylko sam sposób odżywiania, ale też styl życia. W diecie wiąże się on z rezygnacją z produktów zwierzęcych. Weganie nie jedzą nie tylko mięsa, ale wszystkiego co pochodzi od zwierząt i wytwarzane są przy ich eksploatacji. Dlatego nie spożywają też na przykład nabiału w tym jaj. Jako styl życia przejawia się to w nie noszeniu ubrań pochodzących np. ze skóry zwierząt czy ich futra. Nie biorą też udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta np. cyrk. Dlatego przejście na weganizm nie wiąże się tylko z chęcią zmiany nawyków żywieniowych, ale też z po prostu z poglądami.
Weganizm często jest utożsamiany z wegetarianizmem co jest błędem. Osoby, które są weganinem lub wegetarianinem doskonale potrafią odróżnić te pojęcia, ale dla ludzi z boku często oznaczają one to samo. Oba nurty mają punkty wspólne, ale różni je podstawowa rzecz. Weganie poszli o krok dalej i całkowicie zrezygnowali z produktów pochodzenia zwierzęcego. W lodówce weganina nie znajdziesz mleka, jaj czy sera, za to w lodówce wegetarianina możesz je znaleźć.
Wróćmy jednak do naszego przepisu na wegańskie placuszki bananowe. Jak już wiecie nie możemy użyć w nich jajek czy mleka. Dlatego produkty takie w diecie wegańskie zastępowane są innymi.
Weganie nie spożywają produktów odzwierzęcych w tym mleka. Dlatego często jest ono zastępowane mlekiem pochodzenia roślinnego. Można je zrobić z migdałów, kokosów czy ryżu. Oczywiście można kupić gotowe w sklepie, ale jeśli chcielibyście spróbować swoich sił w przygotowaniu go to przepisy również znajdziecie tutaj. Nie jest to trudne.
Z płatków owsianych musimy zrobić mąkę. Świetnie sprawdza się do tego młynek do kawy, ale możecie użyć też blendera. Im drobniejsza mąka będzie tym lepiej.
Mąkę powstała ze zmielenia płatków owsianych przesypujemy do miski, a następnie dodajemy banana pokrojonego w kawałki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko roślinne i ekstrakt z wanilii. Miksujemy następnie całość do uzyskania gładkiej masy na placuszki.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją tłuszczem – oczywiście wegańskim. Na patelnię wylej ciasto tworząc placuszki i smaż z jednej i drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
Podajemy je jeszcze ciepłe polane sosem klonowym i posypane orzechami. Smakują świetnie. Super sprawdzają się na śniadanie. Myślę, że Wam posmakują :)