Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Deser z czekoladowego budyniu sprawdzi się idealnie na długie popołudnia. Sprawdź jak wykonać go samodzielnie.
Zdrowsza wersja budyniu
Budyń najczęściej kojarzy nam się ze słodkim proszkiem w torebce, który rozrabiamy z mlekiem i zagotowujemy. Jest to z pewnością dosyć szybka i niedroga opcja, jednak raczej nie należy ona do najzdrowszych. Zamiast tego budyń można przygotować w domu samodzielnie z kaszy jaglanej — będzie równie smaczny i o niebo zdrowszy.
Potrzebne składniki
Do przygotowania budyniu czekoladowego z kaszy jaglanej będziemy potrzebować:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g gorzkiej czekolady
- Dowolne owoce
Jak przygotować taki budyń?
Cały proces należy rozpocząć od przepłukania kaszy jaglanej na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalać ją wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę należy przełożyć do garnka i zalać mlekiem oraz doprowadzić do ich zagotowania. Po tym fakcie trzeba zmniejszyć moc palnika i pozostawić kaszę do gotowania na około 12-14 minut pod przykryciem, tak aby mogła ona wchłonąć całe mleko. Na koniec wystarczy dodać do niej kakao, rozdrobnioną czekoladę oraz cukier, oraz zmiksować na gładką masę.
Z czym podawać budyń jaglany?
Budyń można spożywać zarówno w wersji na ciepło, jak i schłodzony. Oba warianty będą równie smaczne i będą stanowiły idealny deser. Budyń będzie dobry nawet bez dodatków, jednak idealnie sprawdzą się do niego świeże owoce, syropy owocowe czy bita śmietana.