Ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2020-11-15 / Aktualizacja: 2021-05-26

Szukacie pomysłu na aromatyczny dodatek do obiadu? Ziemniaki z cytryną i rozmarynem mają naprawdę niesamowity smak i z pewnością domownicy poproszą o dokładkę, gdy je dla nich przygotujesz.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, a następnie umyj i potnij w mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do dużej miski, a następnie dodaj roztopione masło, oliwę, rozmaryn, sól, pieprz, sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.
  3. Następnie przełóż ziemniaki na blachę i włóż do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 260 stopni Celsjusza. Piecz je przez pół godziny, a w połowie czasu obróć na drugą stronę.
  4. Po tym czasie na blachę wlej bulion i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.

Podobne artykuły