Zupa czosnkowa

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-10-06

Zupa czosnkowa to świetny przepis na jesień. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Jedzenie go wzmacnia naszą odporność i pomaga mniej chorować. Jest to szczególnie ważne w okresie jesieni oraz zimy, gdy przeziębienia są dużo częstszym problemem. Dlatego dzisiaj zaproponujemy Wam przygotowanie smacznej zupy na obiad na bazie czosnku. Jeśli lubicie czosnek to z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Przepis na zupę czosnkową

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • woda

Przygotowanie

Przygotowanie zupy czosnkowej zaczniemy od ziemniaków, które będą na swój sposób wyjątkowe. Sama zupa będzie prosta i szybka w przygotowaniu. Nie będziemy do niej używać bulionu, ale zobaczycie, że mimo to jest bardzo smaczna.

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. To samo robimy z pieczarkami, a następnie na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy je przez parę minut. Następnie przerzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Do garnka dodajemy też pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Na ok. 3 litrowy garnek zupy zużyjemy całą główkę, zupa będzie miała mocno czosnkowy aromat. Do wody dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i zagotowujemy wodę. Od momentu wrzenia gotujemy zupę przez pół godziny. Na koniec wszystko miksujemy blenderem i nasza zupa czosnkowa jest gotowa.

Smakuje najlepiej podana z gorącymi bagietkami prosto z piekarnika.

 

Podobne artykuły