Bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która jednocześnie spełnia wymagania osób dbających o zdrowie i świadomie wybierających składniki swojej diety.
Składniki
2,5 szklanki mąki bezglutenowej ((około 330 g) – więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/3 szklanki syropu klonowego ((lub pół szklanki cukru trzcinowego) – ale dla mnie babeczki były za mało słodkie – możesz dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka (roślinnego – użyłam sojowe)
100 g musu jabłkowego ((jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź))
0,5 szklanki oleju ( kokosowego lub rzepakowego)
około 300 g truskawek
około 30 g migdałów (posiekanych lub płatków migdałowych – mniej więcej 1/4 szklanki)