Bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-08-30

Bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która jednocześnie spełnia wymagania osób dbających o zdrowie i świadomie wybierających składniki swojej diety.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej ((około 330 g) – więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego ((lub pół szklanki cukru trzcinowego) – ale dla mnie babeczki były za mało słodkie – możesz dosłodzić do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka (roślinnego – użyłam sojowe)
  • 100 g musu jabłkowego ((jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź))
  • 0,5 szklanki oleju ( kokosowego lub rzepakowego)
  • około 300 g truskawek
  • około 30 g migdałów (posiekanych lub płatków migdałowych – mniej więcej 1/4 szklanki)

Podobne artykuły