Przepis na grzyby w occie to coś co zdecydowanie warto mieć w swojej domowej książce kucharskiej. Korzystam z sezonu na grzyby pełną parą. Grzyby ususzone czekają już na zimę, część po ugotowaniu została zamrożona, było też kilka obiadów z grzybami w roli głównej. Przyszedł więc czas na grzyby w occie :) Musisz je zrobić. Nie ma nic przyjemniejszego niż później podczas domowej imprezy sięgnąć po taki słoik grzybów i podać je jako przekąskę.
Przygotowanie grzybów w occie jest bardzo proste, ale warto zbierać małe grzyby. Oczywiście te większe po pokrojeniu na części również się nadadzą. Ważne aby były ładne i zdrowe.
Gdy masz ładne grzyby oczyść je, a następnie umyj. Jeśli są małe kapelusze i nóżki możesz użyć w całości. Większe kroimy na kawałki. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć. Grzyby gotujemy przez 10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Potrzebujemy drugiego garnka do przygotowania zalewy. Wlewamy tam dwie szklanki wody, ocet, pokrojoną cebulę w piórka oraz przyprawy i zagotowujemy. Gdy grzyby się ugotują odcedź je, przepłucz zimą wodą i włóż do wyparzonych słoików. Następnie zalej gorącą zalewa, zamknij słoiki i obróć do góry dnem aby zaciągnęły. Po wystygnięciu przełóż je do spiżarki.