Dzisiaj na obiad proponuję Wam przepis na gulasz wołowy. Jest to bardzo sycące i smaczne danie. Sam gulasz to danie, które przywędrowało do nas z Węgier. Jest on tam potrawą narodową i zazwyczaj składa się z mięsa, cebuli i papryki. Początkowo przygotowywali je pasterze. Z czasem jednak stało się ono popularniejsze, aż przybrało charakter narodowy.
Gulasz wołowy nie jest daniem skomplikowanym. Można podać go na wiele sposobów. Ja bardzo lubię jeść go po prostu z bułką, którą można w gulaszu maczać. Często podaje się go również z ziemniakami.
Bulion warzywny możesz przygotować sobie wcześniej. Ja sobie często ułatwiam i dzień wcześniej robię rosół, odlewam trochę bulionu z rosołu (mięsnego) i zostawiam do przygotowania na drugi dzień gulaszu. Z bulionem jest po prostu smaczniejszy.
Przygotowanie gulaszu wołowego zaczynamy od mięsa. Wołowinę najpierw oczyszczamy i myjemy. Gdy to zrobimy osuszamy ją papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w sporej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wtedy umieść na niej mięso. Musimy je podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do całości mąkę i smażymy dobrze mieszając.
Teraz mięso podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
Na małym ogniu dusimy mięso, aż stanie się miękkie. W trakcie dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę oraz marchewkę. Gdy mięso stanie się już miękkie zabielamy gulasz śmietaną i gotowe.