
Dzisiaj mamy dla Was pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. Zrobimy z nich pyszną szarlotkę. Ciasto to jest szybkie w przygotowaniu, dużo roboty załatwiają nam już bułki. Nie tylko ich nie wyrzucimy, ale również dzięki nim zrobimy coś pysznego i to dużo szybciej niż zwykle. Pomysł ten tak mi się spodobał, że chyba specjalnie zacznę zostawiać bułki na wierzchu, aby potem zrobić z nich to ciasto :)
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 6 czerstwych bułek
- 3 jajka
- 1,5 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon do posypiania
- margaryna
- bułka tarta
Przygotowanie
- Mleko podgrzej, a następnie zalej nim bułki i pozostaw na 10 minut
- W tym czasie umyj i obierz jabłka, a następnie połowę pokrój je na plasterki, a resztę pokrój w drobną kostkę
- Bułki wyjmij z mleka, dodaj jajka, cukier, żółtka i wyrób z nich jednolitą masę jak ciasto, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj
- Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą z bułek
- Blachę wysmaruj margaryną, posyp ją bułką tartą i przełóż do niej ciasto
- Na górze ułóż jabłka i posyp cynamonem
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę