Ryba po grecku to tradycyjne świąteczne danie, ale często gości na naszych stołach również podczas innych okazji i rodzinnych spotkań. Głównymi składnikami jest marchewka oraz filety rybne. Pytanie tylko, który gatunek ryby do ryby po grecku będzie najlepszy? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w tym artykule.
Warto zapamiętać prostą zasadę – ryba do ryby po grecku nie powinna być tłusta. Dlatego najlepiej sprawdzają się takie gatunki ryb jak dorsz, miruna, sola czy mintaj. Ten ostatni ze względu na relatywnie niską cenę z pewnością wybierany będzie przez nas najczęściej.
Jeśli jednak chodzi o walory smakowe, to zdecydowanie warto skłonić się w stronę dorsza. Jest to chuda ryba, a więc nie możemy jej zbyt długo smażyć, bo stanie się sucha. Jej smak jest za to bardzo dobry. Do tego ma mało ości.
Nie oznacza to jednak, że z pozostałych ryb potrawa nam nie wyjdzie. Warto więc pod uwagę wziąć również cenę ryby oraz to, aby była ona bez glazury. Ryby glazurowane to te, które znajdują się w otoczce z lodu. Są one sztywne i chronione podczas transportu. Lepsze są jednak ryby bez glazury, czyli po prostu mrożone. Po pierwsze, więcej jej pozostanie po ugotowaniu, gdyż nie odparuje sama glazura. Po drugie, szybciej się rozmrozi i będzie bardziej zwarta po usmażeniu. W przypadku ryby po grecku, to dość istotne.
Przygotowanie ryby po grecku jest stosunkowo prostym przepisem. Mamy już za sobą wybór ryby, który jest w tym wszystkim zdecydowanie najtrudniejszym zadaniem. Czas więc zająć się przygotowaniem naszej potrawy.