Jaki gatunek ryby do ryby po grecku będzie najlepszy?

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-01-03

Ryba po grecku to tradycyjne świąteczne danie, ale często gości na naszych stołach również podczas innych okazji i rodzinnych spotkań. Głównymi składnikami jest marchewka oraz filety rybne. Pytanie tylko, który gatunek ryby do ryby po grecku będzie najlepszy? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w tym artykule.

Jaką rybę do ryby po grecku kupić?

Warto zapamiętać prostą zasadę – ryba do ryby po grecku nie powinna być tłusta. Dlatego najlepiej sprawdzają się takie gatunki ryb jak dorsz, miruna, sola czy mintaj. Ten ostatni ze względu na relatywnie niską cenę z pewnością wybierany będzie przez nas najczęściej.

Jeśli jednak chodzi o walory smakowe, to zdecydowanie warto skłonić się w stronę dorsza. Jest to chuda ryba, a więc nie możemy jej zbyt długo smażyć, bo stanie się sucha. Jej smak jest za to bardzo dobry. Do tego ma mało ości.

Nie oznacza to jednak, że z pozostałych ryb potrawa nam nie wyjdzie. Warto więc pod uwagę wziąć również cenę ryby oraz to, aby była ona bez glazury. Ryby glazurowane to te, które znajdują się w otoczce z lodu. Są one sztywne i chronione podczas transportu. Lepsze są jednak ryby bez glazury, czyli po prostu mrożone. Po pierwsze, więcej jej pozostanie po ugotowaniu, gdyż nie odparuje sama glazura. Po drugie, szybciej się rozmrozi i będzie bardziej zwarta po usmażeniu. W przypadku ryby po grecku, to dość istotne.

Jak przygotować rybę po grecku?

Przygotowanie ryby po grecku jest stosunkowo prostym przepisem. Mamy już za sobą wybór ryby, który jest w tym wszystkim zdecydowanie najtrudniejszym zadaniem. Czas więc zająć się przygotowaniem naszej potrawy.

Składniki

  • 800 g mrożonych filetów dorsza
  • 1,5 kg marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka słodka
  • koncentrat pomidorowy (1 słoiczek)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Po rozmrpżoeniu ryby osuszamy ją papierowymi ręcznikami
  2. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce na grubych oczach
  3. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około kwadrans wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi
  4. W tym czasie doprawiamy rybę, a następnie smażymy nie za długo, aby nie została sucha
  5. Por i cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju
  6. Dodajemy odlane ugotowane warzywa (pozostawiamy napar)
  7. Dodajemy koncentrat, przyprawy i smażmy przez parę minut, w razie potrzeby dolewamy naparu, aby nam się nic nie przypaliło
  8. Rybę układamy na dnie naczynia, a następnie przykrywamy ją warzywami
  9. Odstawiamy do schłodzenia, a na koniec wkładamy do lodówki

Podobne artykuły