Krem z białych warzyw z pesto i rukolą

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2014-10-29 / Aktualizacja: 2023-03-18

Ekspresowa, jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto lub innymi dodatkami. Dobra też na ciepłe śniadanie.

Składniki

  • 1 seler (ok. 300g),
  • 1/4 kalafiora,
  • 1 cebula,
  • Kawałek pora (biała część),
  • 2 pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu,
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola,
  • 200 ml śmietany,
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • Sól i biały pieprz do smaku,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 4 paluszki grissini,
  • Szczypiorek do przybrania.

Podobne artykuły