Podziel się przepisem:

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre. To najlepszy czas na przetwory. Spiżarnia pełna już ogórków konserwowych i kiszonych – teraz czas na ogórki kanapkowe. Miękkie, a jednocześnie chrupiące. W łagodnej i aromatycznej zalewie octowej, przepełnionej delikatną słodyczą. Najlepsze do kanapek! Warto zatrzymać ten smak lata. Zimową porą wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się ich wspaniałym smakiem!  

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych *

Zalewa

  • 1 litr wody
  • 700 g cukru
  • 330 ml octu spirytusowego 10 %
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 płaskie łyżka soli kamiennej **
  • 2 płaskie łyżki kurkumy

Podobne przepisy: