Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre. To najlepszy czas na przetwory. Spiżarnia pełna już ogórków konserwowych i kiszonych – teraz czas na ogórki kanapkowe. Miękkie, a jednocześnie chrupiące. W łagodnej i aromatycznej zalewie octowej, przepełnionej delikatną słodyczą. Najlepsze do kanapek! Warto zatrzymać ten smak lata. Zimową porą wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się ich wspaniałym smakiem!
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych *
Zalewa
- 1 litr wody
- 700 g cukru
- 330 ml octu spirytusowego 10 %
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 płaskie łyżka soli kamiennej **
- 2 płaskie łyżki kurkumy