Przepis na domowy keczup

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-09-01

Poznaj przepis na domowy keczup. Jego zrobienie jest naprawdę proste, a przygotowanie keczupu w domu daje nam możliwość doprawienia go dokładnie tak jak lubimy. Może wolicie na ostro i dodacie trochę papryczek chilli, albo sosu siracha? Możesz zrobić też bardziej ziołowy z domieszką bazylii i oregano. Keczup o aromacie czosnkowym czy cebulowym? To też nie problem jeśli robimy go samodzielnie :)

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Wtedy już zawsze będziecie robić keczup samodzielnie. Nie tylko dlatego, że jest smaczniejszy, ale też dlatego, że jest dużo zdrowszy. Nie zawiera takich dodatków jak keczupy ze sklepu, tylko proste i naturalne składniki. Co lepsze – jest też tańszy! :)

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego

Przyprawy

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki chilli

Pamiętajcie, że przyprawy to dodatek opcjonalny i możecie go zmienić na jakie tylko macie ochotę. Dzięki temu uzyskacie swój ulubiony smak keczupu :)

Przygotowanie

  1. Pomidory należy sparzyć i obrać, a następnie pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazdka.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oliwie na dnie garnka.
  3. Następnie do garnka dodajemy pomidory oraz resztę przypraw, które najpierw rozcieramy razem w moździerzu.
  4. Całość mieszamy i gotujemy do momentu, aż keczup zrobi się gęsty. W zależności od dojrzałości pomidorów może to zająć 30-60 minut.

Gotowe! Domowy keczup jest zrobiony :) Prawda, że to proste? Teraz możesz go przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Keczup możesz też podzielić na mniejsze partie i zawekować. Dzięki temu gdy skończy Ci się jeden słoiczek, sięgniesz po kolejny ze spiżarni.

Podobne artykuły