Podziel się przepisem:

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna jako dodatek do mięsa.

25 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • 6 szt. cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli

Składniki na zalewę

  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu 10%
  • 2 szk. oleju
  • 4 szk. wody

Sposób przygotowania

  1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
  2. Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
  3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobno paseczki.
  4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
  5. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
  6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
  7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
  8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
  9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
  10. Gotowe, smacznego.

Podobne przepisy: