Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna jako dodatek do mięsa.
25 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki
- 10 kg ogórków
- 2 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchwi
- 6 szt. cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli
Składniki na zalewę
- 2 szk. cukru
- 3 szk. octu 10%
- 2 szk. oleju
- 4 szk. wody
Sposób przygotowania
- Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
- Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
- Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobno paseczki.
- Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
- Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
- Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
- Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
- Gotowe, smacznego.