Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-08-09

Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie.

8 porcji
60 minut

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kg pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.
  2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny.
  3. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w malej ilości wody i pięć minut gotujemy. Sosem polewamy mięso.
  4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, Usmażone grzyby układamy obok mięsa.
  5. Danie gotowe.
  6. Smacznego.

Podobne artykuły