Młoda kapusta jest zazwyczaj dostępna w sklepach i na targowiskach od późnej wiosny do wczesnego lata. Jest bardziej delikatna i krucha, a do tego jej smak jest zdecydowanie słodszy. Możemy przygotować na jej bazie wiele potraw, ale przedstawimy wam przepis na jedno, które jest szybkie i prosta. Możesz przygotować je na obiad.
Przepis na młodą kapustę duszoną na maśle
Duszenie młodej kapusty na maśle to klasyczny sposób przyrządzenia tego warzywa, który pozwala na pełne wydobycie jego naturalnej słodyczy. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnych potraw. Przepis ten jest też bardzo prosty w przygotowaniu i nawet początkujący kucharze doskonale sobie z nim poradzą.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pęczek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majenarek
- woda
Przygotowanie
Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty. Poszatkowaną kapustę umieszczamy w sitku, a następnie przelewamy wrzątkiem. Umyć musimy również koperek, a następnie posiekać go. Do tego obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Przygotuj dużą i wysoką patelnię, a następnie rozpuść w niej masło klarowane. W pierwszej kolejności dodaj koperek i smaż przez chwilę. Teraz dodaj kapustę i marchewkę. Zamieszaj i dodaj pół szklanki wody.
Dodaj 3 kulki ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Przykryj patelnię pokrywką, a następnie duś kapustę przez kwadrans. W tym czasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaj mąki i wymieszaj. Zasmażkę dodajemy następnie do naszej kapusty. Wcześnie jednak sprawdzamy, czy jest już wystarczająco miękka. Jeśli potrzebuje jeszcze zmięknąć, dodaj trochę wody i duś parę minut.
Na koniec doprawiamy ją solą oraz pieprzem i nasza młoda kapusta duszona na maśle jest już gotowa. Smacznego!