Zimowa surówka

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-03-13

Wiadomo, że w okresie zimowym każdy zje z przyjemnością surówkę z warzyw. Surówka z kapusty pekińskiej, która idealnie pasuje jako dodatek do mięsa. Zachęcam do przygotowania.

8 porcji
20 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 150 g oliwek zielonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę drobno kroję, ogórka obieram, kroję w kostkę, Paprykę oczyszczam z nasion kroję drobno.
  2. Kukurydzę, oliwki odlewam z zalewy, łączę z warzywami.
  3. Do naczynia wlewam oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaję musztardę, sól, pieprz, dokładnie mieszam i wlewam do warzyw.
  4. Warzywa mieszam, przekładam do salaterki, gotowa.
  5. Smacznego.

Podobne artykuły